hukum senyum dalam Islam



Senyum..
Smile...
Hahaha... tiba-tiba merapu! Semalam,sebenarnya,aku pergi mendengar tazkirah daripada ustad Sabidin, and something had attracted me, when he suddenly shared about 'hukum senyum'.. yelah, mengingatkan asal hukum sesuatu perkara semuanya harus, kan?
.. dan ustad tu bercerita tentang hukum senyum yang aku rasa aku tak penah tahu pun dan sebenarnya, aku patut tahu..
Senyum dan nilai sebuah senyuman selalunya ada tersirat berbanding yang tersurat. Jadi, senyum ni tak bolehlah main suka-suka je digunakan. Takut jadi fitnah pulak! Walaupun dikatakan "senyum itu sedekah" tapi kalau ditujukan untuk perkara yang tidak tepat, tidak lah jadi 'sedekah' sebab 'sedekah' ini merujuk kepada perkara yang baik...

Sunat senyum : Bila senyum kat kawan-kawan sesama jantina
Wajib senyum : Bila senyum kepada ibu bapa..
Makruh senyum : senyum sorang-sorang (ahaha.. berangan kah?kantoi!)
Haram senyum : Senyum kat kawan-kawan yang berlainan jantina
Harus senyum : Senyum kat orang atas pertolongan yang telah diberikan, in this case tak kesah laki atau                         perempuan..

..tapi lepas ni jangan lah jadi manusia zombi taknak senyum pulak, cuma senyum ikut tempat dan bersesuaian hukum, ok?




Comments

  1. jap2..about senyum yg len jantina 2 explain skit leh,,cm ne if jmpe kwn lme n then senyum?

    ReplyDelete
  2. Kawan laki yg pernah buat jasa, tolong kita, as stated in my post tu, harus hukumnya. Tapi berpada lah, coz kita ngan dia (kawan lama) pon dah lama tak jumpa, so kita pon kurang tahu camne dy skarang, rite? so, berhati2 lah. Jgn niat apa2 yang tak baik, kerana wanita ni fitnah(ujian) terbesar buat kaum lelaki. Tak salah, tapi berpada2. Haram yang kat laki pon sebab takut boleh buat laki tu tertarik. (ada kes kan laki tertarik kat senyum, "I suka la U punya senyuman. Wat hati I cair..bla bla bla".. Wallahu a'alam..

    ReplyDelete
  3. salam..mintak izin copy sket article ni.. =)

    ReplyDelete
  4. kalo senyum kat kawan berlainan jantina sejawatan...xsenyum dikatakan sombong n moody lak..niat kita ikhlas bkn nk mgoda...senyum biase je bukan mgada luar biasa,,,

    ReplyDelete
  5. wallahu a'alam. tapi di sini ada sedikit perkongsian,


    Wanita yang dicela ialah wanita yang menjadi agen penggoda lelaki, atau wanita yang membenarkan dirinya dieksploit dan mengeksploit kaum lelaki dengan batang tubuhnya.

    Manakala wanita yang beriman dan beramal soleh adalah pembantu kaum lelaki dan pergaulan serta percampuran mereka adalah tidak dicela oleh syara' jika mereka menjaga adab dan susila yang telah ditetapkan.

    Ijma' fuqaha' berpendapat muka dan dua tapak tangan wanita adalah bukan aurat. Begitu juga suara wanita juga bukan aurat. Fuqaha' juga telah ijma' bahawa wanita boleh keluar rumah untuk urusan ilmu, pekerjaaan, politik dan pentadbiran negara, dakwah dan jihad termasuk perang sabil (Qardhawi, fatwa mu'asirat). Ini bermakna wanita akan bermu'amalat dengan lelaki semasa di tempat ilmu, pusat pengajian tinggi, di gedung-gedung dan pejabat serta di pasar-pasar, begitu juga sama-sama membuat sumbangan dalam dakwah dan jihad.

    Oleh kerana mukanya bukan aurat, suaranya bukan aurat dan wanita juga harus keluar rumah, bermakna hukum memberi salam, bertegur sapa dan senyum persahabatan dan perkenalan juga meliputi kaum wanita. Tidak ada satu nas dari Al-Qur'an dan AsSunah yang melarang secara qat'iy misalnya, jangan engkau memberi salam kepada wanita; atau jangan engkau bertegur sapa dengan wanita; atau jangan engkau memandang wanita, atau jangan engkau memberi senyum kepada wanita. Jika ada larangan khusus, ia ditujukan kepada ummahatul mukminin (isteri Nabi saw) memandangkan mereka adalah first ladies bagi ummat.

    Oleh kerana tiada nas yang khusus melarang, bermakna hukum memberi salam, senyuman dan bercampur-gaul dalam batas yang ma'aruf adalah tidak ditegah. Yang ditegah ialah BILA IA DIDORONG HAWA NAFSU DAN BERLEBIHAN.

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah...XD
    jumpe gak artikel berharga ini..
    izin share yer..
    saya nak ambil input2 yang baek dam masukkan ke blog saya...
    teruskan usaha untuk berdakwah =)
    link blog saya http://narmiez91.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts

KOLEKSI GOODREADS

The Humans Who Went Extinct: Why Neanderthals Died Out and We Survived
Recent Thought in Focus
God and Man in the Qur'an
The Positive Aspects of Tasawwuf: Preliminary Thoughts on an Islamic Philosophy of Science
A New System of Philosophy-Science from the Biological Standpoint
On Justice and the Nature of Man: A Commentary on Surah Al-Nisa' (4):58 and Surah Al-Mu'minun (23):12-14
The Natural and the Supernatural in the Middle Ages
God and Philosophy
From Satori to Silicon Valley: San Francisco and the American Counterculture
Islam and Secularism
Philosophy: The Essential Study Guide
Genesis and Development of a Scientific Fact
Representations of the Intellectual
Can Non-Europeans Think?
The Holocaust Industry: Reflections on the Exploitation of Jewish Suffering
Maus I: A Survivor's Tale: My Father Bleeds History
Slowness
The Architecture of Happiness
The New Rulers of the World
Seeds of Destruction: The Hidden Agenda of Genetic Manipulation


Nurshafira Noh's favorite books »